L’alcaldessa, Ana Besalduch, defensa el valor patrimonial i natural dels abrics i insta la Conselleria de Cultura a rectificar “una exclusió que no té sentit”

L’Ajuntament de Sant Mateu ha aprovat i presentat un escrit d’al·legacions davant la Conselleria de Cultura instant a la inclusió de tres abrics del municipi amb pintures rupestres al Parc Cultural Valltorta-Gassulla aprofitant l’obertura de l’expedient per declarar-lo com a Bé d’Interès Cultural. L’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, defensa aquesta mesura argumentant que “Sant Mateu reuneix els mateixos requisits, riquesa monumental, patrimoni natural i patrimoni etnològic, per formar part del Parc Cultural que la resta de poblacions incloses”.

Els tres abrics amb testimonis d’art rupestre llevantí per als que es reivindica la inclusió al Parc Cultural Valltorta-Gassulla són el del Mas de la Roca, el de la Bonansa i el de la Roca dels Ermitans, aquests dos últims inclosos en el paratge natural municipal del Racó del Frare. L’escrit d’al·legacions assenyala que dos d’aquests abrics apareixen en els llistats de Patrimoni del Ministeri de Cultura i en la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i el tercer, un descobriment relativament recent, apareix en una revista científica i urgeix la seva protecció.

El ple municipal ha donat suport aquesta petició en la qual s’afirma “no entendre els criteris de l’exclusió de Sant Mateu del Parc Cultural” perquè, fins i tot des d’un punt de vista territorial, els abrics es situen en una zona muntanyosa que forma una unitat amb la resta del Parc Cultural. “Considerem que Sant Mateu compleix amb els valors i requisits que emanen de la Declaració, quant a monumentalitat, entorn natural, patrimoni etnogràfic, pintures rupestres i uniformitat geogràfica”, sosté l’alcaldessa.

A més, l’escrit municipal recorda que “l’Ajuntament de Sant Mateu sempre s’ha mostrat procliu a la creació del Parc Cultural Valltorta-Gassulla i disposat a sumar al projecte la seva infraestructura i oferta turística”. De fet, matisa Besalduch, “entenem que Sant Mateu hauria de ser una de les portes d’entrada al Parc Cultural”.

Aquestes al·legacions se sumen a una altra iniciativa empresa el 2013 per a assolir la inclusió dels abrics pels motius exposats. Llavors va ser el Patronat de Turisme de Sant Mateu el que va remetre sengles cartes certificades a la Conselleria de Cultura i al president de la Diputació de Castelló perquè reparessin l’oblit. Mai van contestar. L’alcaldessa Ana Besalduch considera Cultura “té ara a les mans la possibilitat de rectificar una exclusió que no té sentit. En cas contrari s’estarà cometent un greuge”.

Sant Mateu presenta al·legaciones per incloure tres abrics al parc cultural Valltorta-Gasulla

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>